Понеділок
20.05.2024
00:43
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Корисні посилання
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 145
Наша адреса
Чалабієв Р.А.
19001 Черкаська область
місто Канів, вул. Пилипенка 14



8(04736)3-10-17 kanev-school3@ukr.net
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Канівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №3
Канівської міської ради
Черкаської області
Головна » 2016 » Березень » 1 » "Тої слави козацької повік не забудемо" Орищенко Т.Ф.
17:54
"Тої слави козацької повік не забудемо" Орищенко Т.Ф.

Тема. Тої слави козацької повік не забудемо

Місце проведення: класна кімната

Хід заходу

Вчитель. Є своя принада і у золоті осені. Вона, чарівниця, порозвішувала на гілочках дукати багряного листя. Дерева вдяглись у невимовно красиве вбрання, милуючи зір грою казкових барвів.

Ведучий. Кожен литочок, кожна гілочка просвічуються, шепчуться, розмовляють, співають… Щасливі. Що народилися восени і прославляють її в своїх піснях, віршах,танцях.

Назва першого місяця осені „вересень” походить від вічнозеленого куща вересу, який починає цвісти на початку осені.

В народі є ще й інші назви цього місяця: „ревун”, тому що голосно ревуть олені, „зарев”, тому що в цю пору жовтіє листя, „сівень”, тому що в цей час сіяли озимину.

Вчитель. А ще цей місяць називали „бабиним літом”, бо у вересні ми спостерігаємо, як у повітрі пливуть срібні ниточки павутини.

Назва другого місяця осені - жовтень, тому що на деревах жовтіє листя. Ця назва була відома ще за часів Київської Русі.

А ще цей місяць називали „паздерник”, тобто костриця. А костриця – це те, від чого очищували волокно коноплі. Як раз у цей час починали масово переробляти коноплі.

Ведучий. А ще його називали „грязень” (від грузьких доріг), „Хмурень” (надто похмурі дні), „листопадник” (період опадання листя), „зазимник” (поява перших відчутних заморозків”.

Вчитель. Найточнішою можна вважати народну назву „весільник”. Так називали другий місяць, тому що від Покрови (14 жовтня) дозволялося справляти весілля.

Назва третього місяця –листопад. Під цю пору з дерев опадає останнє листя, ліс стає незатишний, природа налаштовується на зимовий відпочинок.

Ведучий. А ще в народі цей місяць називають „падолист”, „напівзимник”, „грудкотрус”.

Вчитель. Осінь дарує нам не тільки щедрий врожай, а й кілька гарних свят. Це Друга Пречиста (21 вересня), Воздвиження Чесного Хреста (27 вересня), і одне з великих народних свят – Покрова Пресвятої Богородиці. (Клацнути мишкою – напис) Культ Божої Матері як покровительки нашого народу тягнеться золотою ниткою від княжих часів до наших днів.

Ведучий. Головний мотив, який спричинився до встановлення цього свята, це видіння святого Андрія Юродивого.

Вчитель. Царгород, столицю Візантії, оточили араби. Все місто було у великій тривозі. У церкві Пресвятої Богородиці було багато народу. Всі молилися про охорону міста. Разом з усіма був і святий Андрій Юродивий зі своїм учнем Єпіфаном. І ось святий Андрій побачив, як перед людьми з’явилася Пресвята Богородиця, зняла зі своєї голови хустку-покров і широко простерла її над народом у церкві. Після того видіння зникло. Андрій і Єпіфан, які бачили це видіння, зрозуміли, що свята Божа Мати прийшла, щоби врятувати місто від ворогів. 26 слайд

 

 Вороги відступили. Місто було врятоване. Від тієї хустки-покрова і свято дістало назву. Покрова стала символом опіки і заступництва Пречистої Діви Марії. Наші князі, козаки та гетьмани радо вибирали Богородицю за свою покровительку та опікунку. Князь Ярослав Мудрий після перемоги над печенігами в 1037 році віддає увесь народ в опіку Божої Матері. Наші славні запорожці мали на Січі церкву в честь Покрова , де знаходилась ікона Покрова – Пресвятої Богородиці. Ідучи в похід і вертаючись з нього, козаки спішили до неї зі щирою молитвою. Ось вже кілька років це свято в Україні стало національним.

Вчитель. Давайте прочитаємо приказки та прислів’я про Покрову.

 Хто лежить до Покрови, той продасть усі корови.

 Минула Покрова – з’їла полудень корова.

 Покрова всю землю покриває листям або снігом.

 Прийшла Покрова – всохла діброва.

 

 Господарі на це свято примічали погоду.

 Яка погода на Покрову, такою буде і зима.

 Якщо в цей день сніг не покрив землю, не покриє в листопаді та в грудні.

 Якщо до цього дня не опаде листя з вишень – на теплу зиму.

Ведучий. У світлий день Покрови Пречистої Богородиці, яка українцями завжди вважалася заступницею і покровителькою відзначається національне свято – День козацтва. Ця традиція належно підкреслює велике історичне значення козацтва в боротьбі за утвердження української державності та суттєвий внесок у сучасний процес державотворення.

Переглядів: 470 | Додав: chorna | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: