Понеділок
29.04.2024
15:28
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Листопад 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Корисні посилання
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 145
Наша адреса
Чалабієв Р.А.
19001 Черкаська область
місто Канів, вул. Пилипенка 14



8(04736)3-10-17 kanev-school3@ukr.net
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Канівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №3
Канівської міської ради
Черкаської області
Головна » 2016 » Листопад » 18 » Тиждень рідної мови
09:28
Тиждень рідної мови

   Тиждень рідної мови

( до 9 листопада –Дня української писемності та мови)

              «Яке прекрасне рідне слово! Воно — не світ, а всі світи».

                                                                                                В. Сосюра                                                                                    

                                    ( Підсумки проведення  Тижня).

     Уже традиційно у перші тижні листопада в нашій школі урочисто проходить Тиждень української мови, приурочений Дню української писемності та мови, який всі українці світу відзначають 9 листопада.

  Найрізноманітніші заходи з нагоди Дня писемності тривали упродовж тижня. Це і  мовознавчий конкурс між учнями 5-их класів «Хай мова рідна у серці кожного бринить» й виставки мовознавчих газет «Звучи рідна мово!», і загальношкільна лінійка «Мово моя українська, батьківська , материнська..», і загальношкільний диктант, і конкурс на кращого читця «Якщо ти любиш рідну мову...», і конкурс на кращого знавця рідної мови, а також цікаві уроки про скарби рідного слова, тематичні лінійки, класні години.
   Цього року програма предметного тижня була, як завжди, досить насиченою. Учні мали змогу поринути у багатющий світ краси і принад рідної української мови, вшанувати пам'ять про видатних діячів нашого народу, завдяки яким вона сьогодні у нас є.
Метою всіх проведених заходів було:
- донести до учнів красу і багатство української мови;

- формувати відчуття краси рідної мови;

- розвивати мовленнєві здібності учнів;

- збагачувати словниковий запас;

- виховувати любов до рідної мови та розуміння її краси і необхідності для нашого життя.

    Учителі української мови і літератури Позель Н.В., Бойко Л.М., Білан Г.В., Цюкало Л.Г. не тільки бездоганно підготувалися до Тижня, але й проявили творчу ініціативу. Традиційно весело й жваво, колоритно і цікаво пройшло фольклорне свято «Кожен край має свій звичай». Конкурси українських народних страв, інсценізації українських народних пісень не залишили байдужими ні глядачів, ні учасників. Всі були приємно вражені, задоволені і ситі, бо смакували свої страви, які представляли на конкурсі. Переможених не було. Всі – переможці!

   «Осінній калейдоскоп поезії Ліни Костенко» у літературній кав’ярні дав можливість учням і вчителям поринути у дивосвіт лірики Ліни Костенко, душевно насолодитися чарами її поезії.

   Бібліотекар школи Домашенко В.В. організувала тематичну виставку художньої, наукової, публіцистичної літератури про українську словесність «Слова… У вас мудрість вічна і любов жива».

   Класними керівниками були проведені виховні години: «Рідна мова солов’їна!», «Нащадки Кирила і Мефодія», «Історія народних свят і обрядів», «Відомі українці».

   9 листопада пройшов перший( шкільний) етап Конкурсу з української мови імені Петра Яцика.

   А 12 листопада пройшов ІІ ( міський) етап Конкурсу. Учні нашої школи гідно представили себе, виборовши призові місця. Серед учнів шкіл міста вони вибороли такі місмця: 5-А кл. Сурмач Є. ( ІІІ м.)., 8-Б кл. Левченко А. ( ІІ м.), 9 кл. Пшеніци-на В. ( ІІІ м.), 10 кл. Чалабієва М. ( ІІ м. ).   

   Дуже захопливо пройшов конкурс на кращого читця поезій про мову  «Якщо ти любиш рідну мову...». Переможцями стали :Півень В., 11 кл. – І м., Скорина Н. (10 кл.), Левченко А.( 8-Б кл.) , Вишня А. ( 7-А кл.) – ІІ м.

   Учасників усіх заходів привітала зі святом української писемності та мови заступник директора Басиста І.В. і нагалосила, що мова - одне з найцінніших надбань, які створили й залишили нам наші попередники. Мова – це душа нації, її генетичний код, у її глибинах народилося багато того, чим може гордитися наш народ. Вона закликала учнів гордитися тим, що ми українці, що ми розмовляємо українською мовою, берегти, плекати її і передати у спадок своїм нащадкам.

   У рамках закриття Тижня української писемності та мови «Рідне слово – джерело нашої сили і величі»  на черговій лінійці відбулася й церемонія нагородження переможців різних конкурсів, змагань. Ними стали учасники 5-11 класів, кожен з яких так чи інакше долучився до проведення заходів. Зі словами вдячності за участь, підтримку і розуміння до глядачів звернулася голова методичного об’єднання вчителів української мови і літератури Понзель Н.В., вона вручила Грамоти і Подяки активним учасникам та переможцям. Ніна Василівна наголосила на тому, що наш народ – єдиний, його мова – це велика основа для єдності всієї держави, єднання минулого і майбутнього покоління. Вона побажала усім любові, щастя, взаємного розуміння і допомоги, щоб жити за Словом, з якого почалася Україна, побажала всім утверджувати рідну мову та оберігати її.

 

ГОЛОВА МО                                                  Понзель Н.В.

 

Переглядів: 344 | Додав: chorna | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: