Понеділок
20.05.2024
02:31
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Корисні посилання
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 145
Наша адреса
Чалабієв Р.А.
19001 Черкаська область
місто Канів, вул. Пилипенка 14



8(04736)3-10-17 kanev-school3@ukr.net
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Канівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №3
Канівської міської ради
Черкаської області
Головна » 2016 » Березень » 2 » Лінійка «Світ мистецтва і краси» Семенченко М.А., учнівський колектив 7-а класу
10:48
Лінійка «Світ мистецтва і краси» Семенченко М.А., учнівський колектив 7-а класу

Лінійка  «Світ мистецтва і краси»

Умирають майстри, залишаючи спогад, як рану.
В барельєфах печалі уже їм спинилася мить.
А підмайстри іще не зробились майстрами.
А робота не жде. Її треба робить.
І приходять якісь безпардонні пронози.
Потираючи руки, беруться за все.
Поки геній стоїть, витираючи сльози,
метушлива бездарність отари свої пасе.
Дуже дивний пейзаж: косяками ідуть таланти.
Сьоме небо своє пригинає собі суєта.
При майстрах якось легше. Вони — як Атланти.
Держать небо на плечах. Тому й є висота. 

  Завжди, коли  мова  заходить  про  красу, ми  чомусь  звертаємось  до  мистецтва. Чому? Мистецтво  допомагає  зрозуміти  і  полюбити  кожну  людину. Справжнє  мистецтво  відтворює  все  життя: і  потворне, і  бридке, і  смішне. Прекрасним  його  робить  талант  митця.

Мистецтво робить людину кращою, пробуджуючи в її душі прекрасні почуття і високі помисли. Якби не було навколо нас нерукотворної краси природи, хіба знали б ми, що таке досконалість? Коли на серці каменем лежить образа чи біль, брехня або зрада — тільки щось дійсно чудове і захоплююче красиве може повернути рівновагу розуму і спокій душі.

Талановита людина не може байдуже пройти повз торжества краси і не висловити свої емоції в пориві творчості: художник — на полотні, поет — в римованому рядку, ювелір — в ограненому камені, скульптор — у статуї, а народний умілець — в будь-який побутової дрібничці, яка стане шедевром.

«Краса врятує світ» — знайома фраза, лаконічна і дуже точна. Мистецтво — це головна краса людства. Воно увібрало в себе мудрість минулих тисячоліть, воно літає високо в піднебессі, відкриваючи свою істину тільки обраним шанувальникам та поціновувачам прекрасного.

Товстосуми скуповують твори мистецтва для своїх приватних колекцій, позбавляючи сучасних обивателів можливості долучитися до таїнства спадщини великих метрів класичного мистецтва. Але на щастя багато чого з прекрасного минулого увічнено в музиці, живий голос якої не сховаєш в кам'яних схованках; в архітектурі, яка захоплює своєю урочистою величчю і неповторністю; в поезії і прозі, сила слова яких піднімає дух свободи, наповнюючи серця людей патріотизмом і гордістю.

Мистецтво робить нас сильнішими, змушуючи боротися за свою віру і правду, і не здаватися на тернистому шляху до досягнення мети. Коли ми бачимо щось прекрасне, то теж хочемо стати прекраснішими. Це природне бажання і є нашою людською сутністю. Ми наділені розумом, який у гармонії з почуттями завжди прагне до споглядання і розуміння істинної краси світу.

 

Колись  я  чисто  вимию  свій  дім,

Поназапрошую  до  себе  добрих  друзів,

Понавипрошую  в  сусідів  сім  столів

За  двері  виставлю  із  свого  дому  прозу

І  буде  цілий  вечір  благодать!

І  Вам  спочинок, а  душі – розмова.

Готова найщедріше пригощать,

Аби звучало Ваше щире слово.

 

Омар Хайям, заходьте.Ви ж мудрець!

Сьогодні Ви старійшина - сідайте!

До істини ішли Ви навпростець,

А  ми – за  Вами.

Ви  це  добре  знаєте.

Від  покоління  в  покоління – вдар

Ось  і  Стендаль  стоїть  біля  порога.

Он  з  квітами  до  мене  Ренуар,

Жуль  Верн  старанно  витирає  ноги.

 

Гребінка  свій  наспівує  романс

На  вушко  геніальній  Крушельницькій.

А  Грін  Ассоль  запрошує  на  вальс,

І  Лермонтов  бесідує  з  Грушницьким…

Ніхто  століть  тут  навіть  і  не  знає:

Всі  молоді, веселі  і  смішні.

В  однім  ладу, в  гармонії  співає

Душа  мистецька  й  мрії  в  напівсні.

Ми зупинимося сьогодні на самих видатних витворах мистецтва:

І так, література:

Поети:

Славетні Петрарка, Шекспір, Гете, Шіллер, Байрон, Олександр Пушкін, Олександр Блок, Анна Ахматова, Марина  Цветаєва, Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка, Ліна Костенко, Василь Симоненко.

Чужий для усіх, 
З усіма у світі — 
Такий, поет. 
Твоя доля у світі! 

Письменники:

Неперевершені Джек Лондон, Марк Твен, Віктор Гюго, Ремарк, Даніель Дефо, Толстой, Чехов, Гоголь, Достоєвський, Григорій Сковорода, Іван Котляревський, Панас Мирний, Михайло Коцюбинський, Марко Вовчок,  Леонід Глібов, Олександр Довженко, Ольга Кобилянська, Олександр Олесь.

Благословіть почати щирий труд,

Що відчинив би далину, як двері.

Довірте не достойному перу

Достойне слово ставить на папері.

 

Живопис:

Леонардо до Вінчі та його загадкова «Джоконда». В жодній іншій картині Леонардо глибина та імла атмосфери  не передані з такою досконалістю, як у «Мона Лізі».

Сальвадор Далі – картина «Сталість пам'яті». Годинники, що набувають на полотні зовсім немислимі форми, символізують собою людське сприйняття часу і пам'яті.

Пабло Пікассо – картина «Девочка на шаре». Нестійкості та мінливості юності протиставляється надійність та стабильность зрілості.

Тарас Шевченко – найвідоміша його картина «Катерина»... Автор про неї писав так: «...Я намалював Катерину в той час, як вона попрощалася з своїм москаликом і вертається в село, у царині під куренем дідусь сидить, ложечки собі струже і сумно дивиться на Катерину, а вона, сердешна, тіль не плаче..., а москаль дере собі, тільки курява ляга; собачка ще поганенька доганя його та нібито гавкає. По однім боці могила, на могилі вітряк, а там тільки степ мріє. Отака моя картина».

 

Скульптура:

«Великий сфінкс» - найдревніша скульптура, що дійшла до нас.  Висічена вона з цільної скелі. Знаходиться на березі ріки Ніл у місті Гіза.

«Венера Мілоська» - автор і дата створення скульптури невідомі, але є думки, що вона з’явилася приблизно у 130 році до н.э. Оригінал експонується у  Луврі.

Скульптура «Пьета» роботи Мікеланджело була створена у 1499 году. Зображає Діву Марію з розп’ятим Ісусом на руках. Оригінал знаходиться у Ватикані.

Скульптура Христа, що у Ріо до Жанейро, була обрана у сімку Новых чудес світу.

 

Архітектура:

Колізе́й — найбільший амфітеатр Стародавнього Риму, символ імператорської могутності. Розташований у Римі, на тому місці, де колись був ставок, що належав до «Золотого Будинку» Нерона. Вміщав близько 50000 глядачів.

 Піза́нська вежа — шедевр середньовічної італійської архітектури. Вежа відома тим, що сильно нахилена. Висота вежі становить 56 метрів. Всесвітньо відомий вчений Галілей використовував Пізанську вежу для своїх дослідів. З верхнього її поверху він кидав різні предмети, щоб довести, що швидкість падіння не залежить від ваги падаючого тіла.

Е́йфелева ве́жа— архітектурна пам'ятка Парижа, розміщена на Марсовому полі, символ сучасної Франції. Вежу названо на честь її конструктора Густава Ейфеля. Сам Ейфель називав її «300-метровою вежею», інша, народна назва — «Залізна леді».

Владислав Городецький «Буди́нок із химерами» — цегляна споруда з прикрасами міфологічних та мисливських сюжетів, є головною архітектурною спорудою раннього декоративного стилю модерн міста Києва, столиці України. Свою назву отримала завдяки скульптурним прикрасам, тематика яких — тваринний наземний та підводний світи, атрибути полювання, казкові істоти.

Музика:

Композитори, як і всі творчі особистості, знаходяться під заступництвом своєї музи. Найвідоміші з них назавжди увійшли в історію, а твори деяких стали класичними.

Вольфганг Амадей Моцарт та його Сорокова симфонія.

Людвіг ван Бетховен – П’ята симфонія.

 

Антоніо Вівальді - «Пори року».

Петро Ілліч Чайковський – балет «Лускунчик».

Микола Леонтович та відомий на весь світ «Щедрик».

Мирослав Скорик, Платон Майборода, Олександр Білаш, Володимир Івасюк – усіх не перелічити...

 

Декоративно-ужиткове мистецтво України:

Декоративно-ужиткове мистецтво — один із видів художньої діяльності, твори якого поєднують естетичні та практичні якості. Декоративне означає «прикрашати». Ужиткове ж означає, що речі мають практичний вжиток, а не лише є предметом естетичної насолоди.

Головне завдання декоративно-ужиткового мистецтва — зробити гарним речове середовище людини, її побут.

Краса творів ужиткового мистецтва досягається завдяки декоративності. Декоративність є єдиним можливим засобом вираження змісту та художньої образності. Поділ декоративно-ужиткового мистецтва на жанри здійснюється за призначенням предмета — меблі, одяг, посуд тощо, за технікою виконання — різьблення, ткацтво, розпис, за матеріалом — дерево, кераміка, текстиль, камінь, лоза, тобто використання природних матеріалів; метали та їх сплави, пластмаси, скло, порцеляна, папір та ін., тобто використання штучних, винайдених людиною матеріалів.

 

Щедра українська земля. Не тільки врожаями, але й народними традиціями, самобутніми талантами. Вона дала Україні і всьому світові великих поетів, письменників, філософів, музикантів, співаків, митців, народних умільців.

І якщо є ще такі, що блукають у темряві цинічного прагматизму, завжди є надія за допомогою мистецтва виринути з порочної безодні, щоб зцілитися і, нарешті, побачити світ очима людини.

Я  звертаюсь  до  вас  крізь  незгоди  буття –

Не  втрачайте  красу, бо  краса – це  життя!

Помічайте  красу  в  кожній  миті  новій,

Бо  життя – це  краса, то  ж  творіння  її!

В  працьовитих  руках  через  тисячі  літ

Пронесіте, як  стяг, так  краса  спасе  світ!

 

Переглядів: 500 | Додав: chorna | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: